V tem članku vam bomo pokazali, kako preprosto pripraviti espresso tonik doma ali kjer koli že greste. Potrebujete le kvaliteten aparat za kavo, led in malo ustvarjalnosti.
Kaj je espresso tonik?

Poletni dnevi kar kličejo po lahkih, osvežilnih, a hkrati okusnih napitkih. Svet kave ni izjema – in espresso tonik postaja vse bolj priljubljena pijača ne le v kavarnah, ampak tudi v domovih. Ta nekonvencionalna pijača združuje moč in značaj kave z grenko-citrusnim okusom tonika . Rezultat je presenetljivo uravnotežen, lepo večplasten in izjemno osvežujoč .
Espresso tonik je nastal relativno nedavno, a si je v kratkem času našel stabilno mesto na jedilniku sodobnih kavarn. Verjetno izvira iz Skandinavije , kjer se ljudje ne bojijo eksperimentirati s kavo in okusi. Pijača je sestavljena iz hladnega tonika z ledom, na katerega se previdno nalije sveže pripravljen espresso. To ustvari vizualno privlačno in okusno kontrastno kombinacijo – idealno za poletno osvežitev .
Nastali okus je grenko-sladek, peneč, z zanimivim sadnim ali cvetličnim pridihom – odvisno od uporabljenih sestavin.
Espresso tonik izvira iz nordijskih držav, verjetno Švedske ali Finske, okoli leta 2007–2010 . Tamkajšnji baristi so eksperimentirali s kavo in tonikom kot alternativo Classic ledenemu espressu .
Katero kavo izbrati?
Espresso tonik ni primeren za vse vrste kave. Idealne so lažje pražene kave s sadnimi ali cvetličnimi notami, ki jih dopolnjuje grenkoba tonika. Priporočamo kave iz Etiopije, Kolumbije ali Kenije ali mešanice s citrusnim značajem.
Espresso tonik – kjerkoli in kadarkoli
Zahvaljujoč potovalnim kavnim aparatom si lahko espresso tonik pripravite tudi na počitnicah, v kampu, ob vodi ali na festivalu. Preizkusite modele Wacaco, Flair espresso ali Outin.

Kaj boste potrebovali?
Sestavine:
- 150–200 ml kakovostnega tonika
- Led (idealno velike, prozorne kocke iz filtrirane vode)
- 25–30 ml svežega espressa
- Limonina ali pomarančna lupica za okras (neobvezno)
- Zelišča (npr. meta, rožmarin) – po želji za okus
- Kavna zrna iz vaše najljubše pražarne
Priporočena oprema:
- Aparat za espresso kavo , na primer mehanski aparat za kavo Flair 58 ali potovalni aparat za kavo Flair GO
- Kakovosten mlinček za kavo , kot je 1Z presso J-ultra
- Visoka steklena skodelica (vsaj 250 ml), idealno prosojna za vizualni učinek


Postopek priprave po korakih
1. Pripravite kozarec
Izberite visok, prozoren kozarec in ga napolnite do 2/3 z ledom. Uporabite večje, prozorne kocke ledu – topijo se počasneje in so lepšega videza.
2. Nalijte tonik
Tonik (150–200 ml) počasi vlijte neposredno na led. Če uporabite tonik z okusom (npr. citrusov ali cvetličnih), boste dobili nove kombinacije okusov.
3. Pripravite espresso
Za pripravo kakovostnega espressa uporabite kavni aparat. Uporabite sveže mleto kavo s sadnimi, citrusnimi ali čokoladnimi notami – najbolje je, da je lahka do srednje pražena. Pomemben je kontrast med sladkostjo tonika in okusom kave.
4. Prelijte espresso čez tonik
Espresso počasi nalivajte čez hrbtno stran žlice, tik nad gladino tonika, da preprečite nastajanje pene in da pijača ostane vizualno večplastna. Plast temne kave na svetlem toniku ustvari eleganten videz.
5. Okrasitev in serviranje
Pijačo okrasite s koščkom limonine ali pomarančne lupine ali vejico rožmarina ali mete. To ji ne bo dalo le privlačnega videza, temveč tudi nežno aromo.
Ko espresso prelijemo čez tonik, ogljikov dioksid iz tonika reagira z vročim espressom in ustvari značilno peno. Zato je pomembno, da espresso prelijemo počasi , idealno čez žlico.
Nasveti in triki za popoln espresso tonik
- Ne varčujte s tonikom. Poceni toniki so lahko preveč sladki ali brez okusa. Kakovosten tonik je ključ do uspeha.
- Kombinirajte s sadjem. Za dodatno plast okusa poskusite dodati nekaj borovnic, rezine limete ali kanček grenivkinega soka.
- Uporabljajte filtrirano vodo. Ne le za led, ampak tudi za pripravo espressa. Čistost vode bistveno vpliva na okus.
- Vse skupaj ohladite vnaprej. Espresso tonik ima najboljši okus, ko so vse sestavine hladne.
- Primerno za serviranje gostom. Vizualno privlačno, hitro pripravljeno in vedno impresivno.
- Uporabite sveže mleto kavo. Kavna zrna zmeljete v kakovostnem mlinčku.
Espresso tonik je več kot le pijača – je doživetje. Združuje energijo espressa in lahkotnost tonika ter ponuja popolno kombinacijo okusov za vroče dni. Poskusite ga pripraviti sami in odkrijte nov način uživanja v kavi.
Na našem blogu boste našli več receptov, nasvetov in navodil, kako uživati v odlični kavi doma ali na poti. Spremljajte nas in ne zamudite nobene novice!