5 receptov za ledeno kavo

Kava je nepogrešljiv del vsakdanjega življenja mnogih ljudi. Toda poleti, ko termometer doseže visoke temperature, se ljudem pogosto ne da piti vroče kave, ki bi se pogrela. Zato obstaja hladna različica kave – ledena kava. Nihče ne ve, kdo je prišel na idejo, a verjetno je bila genialna ;)

Ledena kava je v bistvu Classic kava, vendar je ni treba prekuhati. Osnovni sestavini sta led in kava (espresso). Ostalo je odvisno od vaše domišljije.


Tukaj je 5 receptov in idej za pripravo osvežilne kave.

ladova kava 1. Classic ledena kava

Potrebovali boste : espresso ali doppio (dvojni espresso), 2 dcl mleka, led

Postopek : Skuhajte espresso in pustite, da se ohladi (po želji lahko dodate sladkor). Mleko stepite s stresalnikom ali metlico. V visok kozarec nalijemo led, dodamo pripravljeno ledeno kavo in počasi dolijemo stepeno mleko. Pripravljeno ledeno kavo potresemo z mletim cimetom, sesekljanimi orehi ali čokolado.

2. DALGONA ledena kava

Potrebovali boste : 2 žlici instant kave, 2 žlici granuliranega sladkorja, 2 žlici vrele vode, 250 ml mleka, led.

Postopek : V posodi zmešajte kavo, sladkor in vrelo vodo. Te sestavine stepajte z metlico ali ročnim mešalnikom, dokler ne postanejo kremaste (približno 5 minut), dobiti morate bledo rjavo kremasto konsistenco. V srednji kozarec damo ledene kocke, dodamo hladno mleko in prelijemo s pripravljeno kavno peno.

ladova kava tonik

3. TONIC ledena kava

Potrebovali boste : espresso, tonik, ledeno limono

Postopek : Kozarec napolnite z ledom in tonikom. Pripravite espresso in ga z žlico počasi prelijte čez rob kozarca, da se tonik ne pomeša s kavo. Pripravljenemu napitku lahko dodamo limono.

4. Ledena kava S SLADOLEDOM

Potrebovali boste : ohlajen espresso, mleko, sladoled, sirup

Postopek : kavo, mleko in sirup po vaši izbiri nalijte v stresalnik ali kozarec, ki ga je mogoče zapreti, in premešajte. Dodamo ledene kocke, zmešano kavno zmes in na koncu kepico sladoleda.

5. Ledena kava kot KAVNA OZEMLJE

Potrebovali boste : espresso, mleko, sirup

Postopek : Pripravite kavo in jo zamrznite kot ledene kocke. Ko je kavni led zamrznjen, zdrobite ali zmešajte in ga dajte v kozarec. Zalijemo z nekaj hladnega mleka. Po vrhu prelijemo s sirupom ali potresemo s čokoladnimi koščki ali zdrobljenimi oreščki.

NAMIG: Classic ledeno kavo lahko kombinirate z javorjevim sirupom, kondenziranim mlekom ali karamelo.


Bonus: Domač karamelni sirup – recept:

Potrebovali boste : 250 g granuliranega sladkorja, 1 žlico limoninega soka, 130 ml vode (zaporedoma 50 in 80 ml)

Postopek : V kozici zmešajte sladkor, limonin sok in 50 ml vode. Segrevamo na srednji temperaturi. Ne mešajte, le rahlo potresite ponev. Ko sirup dobi temno jantarno barvo, postopoma (3x) dodajamo preostalo vodo in počakamo, da sirup ponovno zavre. Nato odstavite z ognja in pustite, da se ohladi. Tako pripravljen karamelni sirup se v zaprti steklenici obdrži več mesecev.

ladova kava

Upamo, da smo navdušili vas in vaš apetit.Upamo, da smo navdušili vas in vaš apetit.

Na zdravje! :)

Izdelki, omenjeni v članku